MENU

Oesters en parels: van delicatesse naar finesse

Oesters staan hoog op het lijstje van de feestelijke delicatessen en worden het best gegeten tussen september en april. Het franse woord voor oester, 'huître', zegt het eigenlijk al zelf: huit r, acht maanden met een 'r' in de naam.

Maar oesters zijn veel meer dan een lekkernij: ongeveer 1 op de 15 000 oesters produceert op natuurlijke wijze een parel. Elegant en tijdloos, al dan niet in een modern jasje, staan ze iedere vrouw ongeacht haar leeftijd.

Indringers

Deze kostbare 'spelingen van de natuur' worden gevormd als een vreemd lichaam, zoals bijvoorbeeld een klein kreeftje, een zandkorrel of een stukje schelp een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er een rond, glanzend bolletje ontstaat: de parel.

Oyster Pearl1
Parels Natuurlijke Schoonheid

Gekweekt of ‘cultivé’

De eerste succesvolle gekweekte parel dateert van het begin van de twintigste eeuw. De Japanner Mikimoto slaagde erin om voor het eerst een mooie ronde parel te kweken door een bolvormig geslepen stukje van een mosselschelp in de pareloester in te brengen.

De cultivéparel, een geliefd juweel

In schoonheid is een gekweekte parel quasi identiek aan een natuurlijke, maar het duurde even tot de mensen overtuigd waren. Coco Chanel zette de trend en gaf de gekweekte parel het podium dat ze verdiende door meterslange parelkettingen te dragen op haar outfits. De modewereld volgde meteen, want zulke sieraden van natuurlijke parels zouden onbetaalbaar geweest zijn. Deze hype zette zich als een lopend vuurtje voort en veranderde de cultivéparel van een paria naar een geliefd juweel. Vandaag zijn slechts 1% van alle verkochte parels nog natuurlijke parels.

Parels En Mode 4
Parels En Mode

Parels bij mantelpakjes én sportieve jeansbroeken

Na de ‘gouden jaren’ voor de parels in de tijd van Coco Chanel, raakten ze in de jaren ’60 en ’70 stilaan uit de mode. Gelukkig verdween hun eerder ouderwetse imago in de jaren ’90. Tegenwoordig worden parels gedragen bij zowel klassieke mantelpakjes als bij sportievere jeansbroeken, door jonge meisjes, klassevolle dames en uiteraard door bruidjes van allerlei leeftijden.

Geduld

Parels kweken is een proces dat geduld vergt: de schelpen worden, na het inbrengen van het 'vreemde voorwerp', weer gesloten en in een net met vakjes geplaatst en in zee gehangen. Elke drie maanden worden ze uit het water gehaald en met zorg schoongespoten om het vuil eraf te halen zodat de parels niet 'vervuild' worden, en na 12 tot 24 maanden wordt de oester geopend en wordt de parel eruit gehaald.

Extraction Pearl Geduld
Parels Paars

Waarde van de parel

Niet elke parel is evenveel waard: zowel de glans, grootte, symmetrie, kleur en perfectie spelen een rol.

Globaal geldt : hoe groter de parel, hoe hoger de prijs. Het duurt nu eenmaal langer voordat een oester een grotere parel heeft dan een kleine. De luster (glans of lichtspel in de parelmoer) is eveneens van belang. Een geoefend oog zal de satijnzachte gloed van een echte parel in een oogwenk onderscheiden die van welke imitatie dan ook. Een parel van de hoogste kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes. Tot slot is de symmetrische vorm van belang. Hoe volmaakter de ronding van de parel hoe groter de waarde.

Parelsnoer
Een echte parel is een natuurproduct, geen twee parels zijn exact dezelfde. Om die reden is het samenstellen van een parelsnoer een karwei dat veel vakmanschap vraagt. De parels moeten in formaat, luster, kleuren bij elkaar passen en zo een harmonisch geheel vormen.

Verschil moet er zijn

Over wie 'de mooiste’ heeft blijft de discussie onbeslecht, maar afhankelijk van het juweel waar ze in terechtkomen, zijn er verschillende mogelijkheden in grootte en kleur. Akoya-parels bijvoorbeeld, uit Japan, komen uit kleine oesters die mooie parels tussen 2 en 9 mm voortbrengen. Wil je grotere exemplaren, dan zoek je die best in de regio van de Stille Zuidzee, waar er parels tussen de 9 en 16mm gekweekt worden. Rond Australië en de Filippijnen worden vooral witte en crèmekleurige parels gekweekt, in het gebied rond Tahiti kan je grijze parels terugvinden.

Parels En Landen

Onderhoud van Parels

Een mooi onderhouden pareljuweel behoudt haar glans en gladheid. Zonder de juiste zorg verouderen ze snel: ze worden mat, er verschijnen barstjes of de parelmoerlaagjes beginnen los te komen. Vermijd daarom dat parfum en cosmeticaproducten in contact komen met je parels, en wrijf ze op met een fluwelen doek of een zeemvel nadat je ze gedragen hebt. Bewaar parels nooit in een doos of etui waarin zich ook andere sieraden bevinden. Ze kunnen zo makkelijk krassen oplopen.

Op zoek naar het perfecte pareljuweel?

Neem dan zeker een kijkje in de collecties van Juweliers Casteur. Hebt u inspiratie opgedaan en wilt u graag met deskundig advies een pareljuweel komen uitkiezen? Het team van Juweliers Casteur begeleidt u graag.

U AANGEBODEN DOOR
FIRST FRIENDS PARTNER
Juweliers Casteur

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.
Accepteer Weiger Lees meer

Meer inspiratie, direct in je inbox

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van First Friends. Schrijf je in voor onze driewekelijkse nieuwsbrief, boordevol exclusieve lifestyletrends, speciale acties en nieuws van onze partners.

  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is geen geldig e-mailadres.