MENU

'Landscapes' van Zhuang Hong Yi

De Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi is op dit moment wereldbekend voor zijn “Color-changing Flowerbeds”. Ook in onze galeries stellen wij deze werken tentoon. Afspraak van 31 maart tot 29 april in Absolute Art Gallery op de Zeedijk in Knokke.

Al 25 jaar bouwt Zhuang Hong Yi aan zijn oeuvre. Velen weten wellicht niet dat deze
“bloembedden” ontstaan zijn na een lange zoektocht, waarbij Zhuang zich eerst en vooral liet inspireren door de Westerse impressionisten en door de natuur van het vlakke landschap van Nederland. Deze werken zijn opgebouwd met rijstpapier en acrylverf op doek. Ze zijn heel driedimensionaal, en materie-rijk. Van dichtbij zijn de werken heel abstract, maar van verderaf kan je er kleurrijke landschappen in ontdekken. Nog steeds werkt Zhuang verder op dit thema. Daarom organiseert Absolute Art Gallery een speciale Showcase aan de landschappen (landscapes) van Zhuang tijdens de hele maand april.

Over de kunstenaar 

Zhuang Hong Yi is geboren in 1962 in Sichuan, China. Hij studeerde aan de Sichuan College of Fine Arts (China) en het Minerva College, Groningen (NL). Hij heeft die wereldwijd indruk gemaakt met zijn kenmerkende, unieke stijl, die zich uit in een uitgebreide diversiteit van kunstwerken. Zijn werk wordt over de hele wereld tentoongesteld in galeries en op kunstbeurzen. Bovendien heeft hij al talrijke museale exposities gehad en is zijn werk is vertegenwoordigd in talloze publieke en privé kunstverzamelingen.

Zhuang Hong Yi's werken ademen schoonheid, verfijndheid en een hoge graad van perfectie uit, met een duidelijke Chinese invloed, die je raakt door zijn gebruik van kleuren, thema’s, vormen en verschillende materialen. Het feit dat men in zijn werk duidelijk Chinese invloeden herkent, elegant gecombineerd met een sterk westerse uitstraling, bevestigt de combinatie van Zhuang’s achtergrond en opleiding in China én zijn internationale, Europese ervaring en inspiratie, die hij heeft vergaard sinds 1990,
het jaar waarin hij verhuisde naar Nederland, waar hij zich uiteindelijk vestigde in Den Haag.

De kunstenaar kreeg zijn opleiding aan het prestigieuze Sichuan Fine Arts Institute in China en studeerde later in Nederland aan het gerenommeerde Minerva College in Groningen. Snel daarna kreeg Zhuang internationale erkenning voor zijn werk en er volgden uitnodigingen om zijn werken wereldwijd te presenteren in musea en galeries.

Zhuang heeft, ondanks de vele jaren in Europa, ook nog altijd een atelier in Peking, waar hij een vele malen per jaar terugkeert om er te werken, nieuwe materialen te verzamelen en inspiratie op te doen. Door het heden te omarmen, zonder het verleden uit het oog te verliezen, vindt de kunstenaar een balans tussen controle en emotie, en tussen het bekende en het onbekende, waardoor zijn werk altijd iets mysterieus uitstraalt. Vanaf het moment dat Zhuang Hong Yi naar het Westen verhuisde, is zijn stijl continu geëvolueerd. Zijn werken worden gekenmerkt door zowel een verscheidenheid aan vormen en patronen, als door de afwisseling van verschillende materialen en afmetingen. Het bloem-motief, een kenmerkend onderdeel van de Chinese cultuur, dat oneindig veel betekenissen en emoties representeert, is dominant aanwezig in het werk van
Zhuang.

'Flowerbeds'

Zijn huidige ‘Flowerbeds’ zijn vervaardigd van delicate stukjes geverfd rijstpapier, gevouwen en geknipt tot honderden bloemknoppen. De inspiratiebron voor deze Flowerbeds waren de eindeloze, kleurrijke bollenvelden, die hij onder zich door zag glijden tijdens zijn eerste vlucht van China naar Nederland. Deze pure compositie van kleurvlakken heeft zo’n diepe indruk op hem gemaakt, dat Zhuang hier, zelfs na 15 jaar, nog steeds door wordt geïnspireerd. Zhuang heeft een techniek ontwikkeld, waarbij hij zijn traditionele Chinese opleiding samen laat vloeien met zijn Westerse ervaringen. Door het combineren van rijstpapier (een materiaal dat vooral geassocieerd wordt met de oude Oosterse wereld) met een innoverende versie van Europees Impressionisme, wordt zijn werk, vooral door het 3-dimensionale karakter, een bijzondere en fascinerende mengvorm tussen schilderij en sculptuur. In close-up beginnen de kleuren zich te mengen, waardoor een constante stroom van nauwkeurig gevouwen bloemen ontstaat.

_

“Landscapes” van Zhuang Hong Yi
Showcase in Absolute Art Gallery (Zeedijk, Knokke) van 31 maart tot 29 april

Headerbeeld: “The mending project” van Lee Mingwei.

U AANGEBODEN DOOR
FIRST FRIENDS PARTNER
Absolute Art Gallery

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.
Accepteer Weiger Lees meer

Meer inspiratie, direct in je inbox

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van First Friends. Schrijf je in voor onze driewekelijkse nieuwsbrief, boordevol exclusieve lifestyletrends, speciale acties en nieuws van onze partners.

  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is geen geldig e-mailadres.