MENU

Investeren in vastgoed, hoe begin je eraan?

Investeringen in vastgoed worden vaak gezien als veilig en veel interessanter dan bijvoorbeeld het spaarboekje. De waarde van vastgoed inschatten lijkt eenvoudig alsook het voorspellen van de prijsevolutie. Maar, een vastgoedinvestering is nooit zonder risico’s. Zonder de juiste kennis of advies kan de schijnbaar rendabele investering je zuur opbreken. Lees ons advies.

Location, location, location
Waar kan je het best investeren? In een luxueuze buurt waar prijzen pieken, in een woonwijk, commerciële centra of die buurt die schijnbaar aan het opkomen is? Kijk naar de omgeving van het onroerend goed in kwestie. Veel woningen te koop? Veel leegstand? Wat zijn de huurprijzen en hoe groot is het verhuuraanbod. Houd rekening met de nabijheid van openbaar vervoer, scholen, winkels. Bij het vergelijken van de buurt baseer je je best niet alleen op het aanbod  van de zoekertjessites. Vraag raad bij een lokale vastgoedmakelaar die kennis heeft over de buurt die u interesseert.

Quality versus Quantity
Dé perfecte investering bestaat niet. Eén groot appartement of liever 2 kleintjes en een garage? Vergelijk de opbrengst versus de kosten van beide opties. De oppervlakte van een appartement kan invloed hebben op de aankoopprijs, maar wordt die invloed eveneens vertaald naar hun respectievelijke huurprijzen? Denk eerder aan het aantal slaapkamers én de afwerking. Een kleiner maar nieuwer appartement zal in veel gevallen sneller een huurder vinden dan een ouder en groter appartement.

Begrijp de term “rendement”
Idealiter wens je te investeren in een reeds verhuurd goed aan de perfect solvabele en trouwe huurder. Zorg goed voor je huurders zodat ze niet snel denken aan verhuizen en je leegstand kan vermijden. Verkies huurcontracten op lange termijn aan goede voorwaarden zodat het een win-win blijft voor huurder en verhuurder. Het rendement proberen te verhogen door duurder te gaan verhuren zal misschien leegstand tot gevolg hebben waardoor je rendement meteen weer naar beneden tuimelt.

Investeren in vastgoed betekent onderhouden
Nadat je je investering hebt gedaan en je nieuwe appartement is verhuurd ben je gerust… fout! Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het beheer van je eigendom. Een eigendom leeft en vraagt tijd, geld en energie overheen de jaren. Ook het vinden van nieuwe huurders en hen kunnen behouden vraagt de nodige “onderhoudswerken” door steeds paraat te zijn om je taken als “huisbaas” goed en meestal meteen uit te voeren. Voor een zorgeloze investering en het beheer ervan kan je ook hiervoor raad vragen bij de gemotiveerde professioneel in uw buurt. 

Ook interesse om te investeren?
Vraag vrijblijvend raad bij Fortum Vastgoed via het nummer 09/ 245 43 88 of via info@fortum-vastgoed.be 

Bezoek onze website: www.fortum-vastgoed.be

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.
Accepteer Weiger Lees meer

Meer inspiratie, direct in je inbox

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van First Friends. Schrijf je in voor onze driewekelijkse nieuwsbrief, boordevol exclusieve lifestyletrends, speciale acties en nieuws van onze partners.

  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is geen geldig e-mailadres.