MENU

Het Chocolade-project door Atelier Marc Lagrange

Polaroidfotografie bespeelt een aparte dimensie. Je kunt het op geen enkele manier vergelijken met digitale fotografie, zelfs al zie je ook quasi meteen resultaat. Onmiddellijk, nauwelijks 30 seconden nadat je hebt afgedrukt, heb je een fysiek object in de hand.

Je begrijpt dat deze techniek een nuttig instrument kan zijn in een professionele studio, en vaak is het dat ook: een instrument dat je dadelijk een beeld geeft zodat je eventuele wijzigingen kan bespreken in verband met de set, kledij en make-up, verlichting, enzovoort.

Vroeger namen teamleden de polaroids mee naar huis als souvenir van de shoot. Die foto’s zijn de resten van een analoog tijdperk, en iedereen weet hoeveel Marc Lagrange hield van analoge fotografie.

Marc zag echter nog veel meer in de Chocolate Polaroid. Beeld je in dat je een medium ontdekt dat zo sterk aanleunt bij jouw gevoel voor esthetiek, jouw artistieke visie, dat het al gauw een geldig uitdrukkingsmiddel wordt voor jou, net zoals al je andere apparatuur. Ken je... die sfeer? Dat je-ne-sais-quoi dat Marcs werk zo typeert? De Chocolate Polaroid past perfect in die wereld.

Marc had de gave om bedwelmende schoonheid en tijdloze elegantie weer te geven, doorspekt met zowel kracht als tederheid. De tinten van Chocolate Polaroid zijn warmer dan sepia, en het beeld verliest bovendien niets van zijn scherpte. Dat sloot perfect aan bij Marcs Black and White-esthetiek… Het gevoel van intimiteit werd alleen maar versterkt.


CHOCOLATE door MARC LAGRANGE
DE CHOCOLATE-POLAROID-expo

Marc Lagrange heeft sinds eind jaren 80 zijn leven en werk volledig aan de fotografie gewijd. Iedereen die met hem samenwerkte, of zijn carrière op de voet volgde, weet van zijn passie voor analoge fotografie. Vanaf de vroege jaren 90 ging hij vrij intensief aan de slag met polaroidfilm waardoor hij zijn naaktfoto’s, of ‘portretten’ zoals hij ze liever noemde, een nog intensere, meer ontroerende, meer menselijke sfeer kon meegeven. 

Het oppervlak van deze polaroids, en de langere sluitingstijd – wat typisch is voor dit soort film – verrijkten zijn fotografie met een diepe en uiterst persoonlijke esthetische kwaliteit. De polaroidfilm werd uiteindelijk zelfs zijn handelsmerk. Marc zei altijd: “Foto's worden gemaakt door fotografen, niet door camera's”. Het klopt dat je in deze nooit eerder gepubliceerde serie zijn specifieke fotografische stijl duidelijk gereflecteerd ziet, net als zijn poging om schoonheid in de beelden te brengen en zo het publiek te beroeren.

Het onmiddellijke resultaat dat de Chocolate Polaroid hem gaf, werd erg belangrijk voor Marc. Zoals zoveel fotografen destijds, gebruikte hij de snelle peel apart-films als testfoto’s tijdens een shoot, maar al gauw begon hij ze als een echt medium te beschouwen. Polaroid 100 Chocolate-film is een van de zeldzaamste films ooit gemaakt door Polaroid. Je kunt, dankzij het unieke productieproces, beelden creëren die sterk afwijken van elke andere polaroidfilm. De beelden zijn daardoor in een chocoladeachtige teint gehuld, en worden onder meer gekenmerkt door een warme, korrelige textuur. 

Marcs polaroids bevatten doorgaans een bepaalde spontaniteit en frisheid, zodat ze erg verschillen van zijn uiteindelijke werk. Zo creëerde hij zijn hoogsteigen, aparte polaroidstijl. Dankzij de specifieke polaroidtechnologie fungeren deze polaroidfoto’s als een link met het verleden. Daarom zijn deze foto’s ook zo interessant: ze doen je enerzijds verlangen om de wereld van schoonheid te begrijpen en anderzijds om eraan te ontsnappen.

Marc zei hier zelf het volgende over: "Net dat is het doel: om de duurzaamheid en absolute onbeweeglijkheid van de foto te contrasteren met de haast en spoed van onze dagelijkse wereld. De omgevingen die ik creëer zijn plekken waar je kunt dromen, waar je verbeelding zegeviert”.

Na het succes van de Timeless Beauty-tentoonstelling vorig jaar in het Gallo-Romeins Museum (Tongeren, België), die meer dan 40 000 bezoekers trok, vonden we dat het juiste moment was aangebroken om een deel van de nooit eerder getoonde Chocolate Polaroid-beelden van onze vader tentoon te stellen.

Behalve de collectie met niet eerder gepubliceerde uivergrote chocolade-polaroids, brengen we ook The Chocolate Box, een nieuwe luxueuze fotodoos, uit. In 1998 bracht Marc zijn eerste Black Box uit, en hij was er zelf altijd erg op gebrand om er nog een uit te brengen. Daarom besloten we dus nu, op deze bijzondere manier, enkele van Marcs prachtige, nooit eerder gepubliceerde chocolade-foto's met een breder publiek te delen. Ook wilden we een beperkte reeks en enkele originele beelden beschikbaar maken voor de verzamelaars van zijn werk van over de hele wereld.

Vincent en Frederik Lagrange


De Chocolate Polaroid-expo
Een reeks zorgvuldig geselecteerde en nooit eerder gepubliceerde beelden gemaakt door Marc Lagrange op Polaroid Chocolate. De werken zijn beschikbaar in een beperkte zevendelige serie. Naast deze foto’s wordt ook een reeks originele en exclusieve Chocolate Polaroids getoond, die voor het eerst beschikbaar is voor het grote publiek.

The Chocolate Box
Een betoverende gelimiteerde luxueuze uitgave van een reeks van tien Marc Lagrange Chocolate-fotoprints.

U AANGEBODEN DOOR
FIRST FRIENDS PARTNER
Absolute Art Gallery

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.
Accepteer Weiger Lees meer

Meer inspiratie, direct in je inbox

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van First Friends. Schrijf je in voor onze driewekelijkse nieuwsbrief, boordevol exclusieve lifestyletrends, speciale acties en nieuws van onze partners.

  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is geen geldig e-mailadres.