MENU

Alles komt terug, ook ruitjes

Kledingstukken met een ruitjespatroon of ‘Prince de Galles’, de hanenpoot of ‘Pied-de-Poule’, de kniebroek of de ‘Culotte’, de jumpsuit of de ‘Overall’ hebben één voor één een historische weg afgelegd. Vandaag zijn ze weer helemaal in. Alles komt terug, maar anders. Of niet?

AUTEUR:
Het Modehuis

Het Schotse register van Tartans

Neem nu bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Prince de Galles’ ruitjes. De geschiedenis leert ons dat koning George IV in 1822 aan clanleden in Schotland vroeg om bij officiële gelegenheden de kleuren van hun clan te dragen en in het vervolg hun eigen patroon te handhaven. Twintig jaar later, rond 1840, werd de ‘Glen Urquhart’ geïntroduceerd voor landeigenaren die geen recht hadden om een tartan te dragen. Omdat ze hun personeel toch wilden kleden in herkenbare stoffen, voorzagen ze hen van fantasieruiten, die ‘District Checks’ werden genoemd.

De Glen Urquhart bestaat uit een fijn weefsel met verticale en horizontale strepen van verschillende breedte die een ruitpatroon vormen. Ligt over het fijne ruitpatroon nog een ruit in contrasterende kleur, dan wordt van ‘Prince of Wales’ of  ‘Prince de Galles’ gesproken. Deze laatste zou speciaal ontworpen zijn voor Edward VII (1841-1910) die zeer lang Prins van Wales was.

Traditioneel en toch anders

In de mode wordt tussen beide patronen vaak ten onrechte geen onderscheid gemaakt. Hoe dan ook, beide weefpatronen worden inmiddels in zeer veel kledingstukken toegepast. Niet alleen in de maatpakken maar ook in petten, rokken en vandaag in het bijzonder in comfortabele broeken of  leggings voor dames. Daarbij worden de oorspronkelijke kleuren zoals roodbruin en wit, waarbij donkergrijs of marineblauw wordt gebruikt om de vakken van elkaar te scheiden, vervangen door andere, meer modieuze kleuren.

De juiste aanpak

‘Prince de Galles’ heeft het afgelopen jaar een metamorfose ondergaan. Vroeger was het namelijk vooral een stof dat paste bij een geklede, vaak ook duurder ogende outfit. Dat is vandaag helemaal herzien of hertaald. Het stofje past zelfs in de garderobe van een hipster. Het hangt er alleen maar vanaf hoe je het combineert. Het Modehuis heeft een aantal kledingstukken die - hoewel in traditionele Prince de Galles – er voor zorgen dat je: of ‘sportief’ oogt of net heel ‘chic’.

Pied-de-Poule

Nog een stofje die zijn oorsprong vindt in het verleden en ook hier weer in Schotland: de ‘Houndstooth’. In het Nederlands ook wel ‘Hanenpoot’ genaamd. Het is een tweekleurig textielpatroon, gekarakteriseerd door onderbroken steken die het patroon laat bestaan uit een tegelvorm van abstracte vierhoekige vormen. De meest voorkomende kleurvariant is zwart-wit, alhoewel vandaag ook veel andere kleuren worden toegepast.

Terug in het modebeeld


Ook terug in, is de ‘Culotte’ of kniebroek. De oorsprong ervan ligt in Frankrijk in de 18de eeuw. Men droeg deze broek toen met hoge kniekousen. Tegenwoordig is deze niet meer uit het modebeeld weg te denken. Men kan het zowel chic, sportief of casual combineren. Het Modehuis heeft één en al oog voor het ontwerp van Furore ontwerpster Elke Baert die er een prachtige broekrok van maakte in een zacht glanzende stof in champagnekleur. Een platte schoen eronder of anders een feestelijk hakje. Het maakt het verschil, ook met vroeger.
 
En dan is er nog de herinterpretatie van de ‘Overall’ of de jumpsuit. Het was oorspronkelijk een uit één stuk beschermend pak, dat parachutisten gebruikten tijdens de sprong. Hier komt de naam – letterlijk ‘springpak’ – vandaan. Ook autocoureurs gebruiken een speciaal ontworpen jumpsuit waarin brandwerende weefsels zijn verwerkt. Deze broekpakken kenden een echte doorbraak vanaf de jaren ’60 van de 20ste eeuw. En vandaag dus weer helemaal terug van weggeweest. 

Ook in Het Modehuis in Sint-Martens-Latem ;-)


Welkom in Het Modehuis:

Xavier De Cocklaan 37 (verlengde Kortrijksesteenweg)
9831 Sint-Martens-Latem (Deurle)
Tel.: 09 385 97 44
E-mail: info@het-modehuis.com

www.het-modehuis.com

U AANGEBODEN DOOR
FIRST FRIENDS PARTNER
Het Modehuis

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.
Accepteer Weiger Lees meer

Meer inspiratie, direct in je inbox

Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van First Friends. Schrijf je in voor onze driewekelijkse nieuwsbrief, boordevol exclusieve lifestyletrends, speciale acties en nieuws van onze partners.

  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is een verplicht veld.
  • Dit is geen geldig e-mailadres.